Ajurvédský balzám pro posílení vlasů

03.04.2025

Jak si vyrobit domácí ajurvédský balzám na vlasy s mnohostranným využitím

Ajurvédská péče o vlasy existuje již po celá staletí. Je to starodávná praxe, která je založena na používání rostlinných olejů a bylin k růstu zdravých vlasů a léčbě problémů s pokožkou hlavy. Ajurvédskou vlasovou kúru si můžete připravit i doma a budete k ní potřebovat jen několik základních ingrediencí, čas a chuť se pustit do výroby. Podle receptu v tomto článku se naučíte, jak si sami vyrobit ajurvédský balzám na vlasy a způsoby, kterými ho můžete na své vlasy používat. 

Co budete potřebovat?

V níže uvedeném seznamu budete potřebovat všechny kuchyňské potřeby. Máslo doporučuji použít mangové a bacuri, případně je můžete nahradit i bambuckým máslem a mandlovým máslem v uvedených poměrech pokud je již máte doma, nebo se vám nedaří některé z původních sehnat. Vypsané druhy olejů jsou ty, které v receptu sama používám, ale můžete je nahradit i vámi vybranými tekutými oleji. Na blogu najdete zpracovaný seznam rostlinných olejů, do kterého můžete v případě potřeby nahlédnout. Pokud chcete využít všech účinků olejů a másel, vybírejte tuky lisované za studena a vyhněte se těm rafinovaným. Pamatujte však na to, že každý rostlinný tuk má svou specifickou barvu, chuť i vůni, která nemusí být každému příjemná. Například bacuri máslo má zemitou vůni připomínající trpkou chuť kakaových bobů a hořčičný olej má pronikavou vůni samo sebou po hořčici. Proto pokud máte obavy z vůně hotového produktu, sáhněte raději po rafinovaném tuku nebo si připravte svůj oblíbený esenciální olej, který můžete do receptu přidat.

Bylinky vypsané v seznamu taktéž můžete nahradit některými vlastního výběru. Do tohoto receptu jsem zvolila zejména bylinky pro posílení vlasů a jejich zdravý růst. V atlasu ajurvédkých bylin a jejich účinků na vlasy a pokožku hlavy jistě najdete i takové, které dokáží pomoci s vašimi problémy ať už jde o podrážděnou pokožku, lupy nebo nadměrné vypadávání vlasů.

Kuchyňské potřeby:

  • hrnec
  • sklenice
  • lžička
  • větší mísa
  • ruční mixér
  • kelímek s víkem
  • látka

Volitelné:

  • vitamín E
  • esenciální olej

Másla a oleje:

  • 100g mangového másla (nebo bambuckého)
  • 35g bacuri másla (nebo mandlového)
  • 30g mandlového oleje
  • 20g avokádového oleje
  • 10g jojobového oleje
  • 10g hořčičného oleje
  • 10g sezamového oleje

Bylinky:

  • 2 lžičky prášku cassia
  • 2 lžičky kořene proskurníku
  • 1,5 lžičky prášku amla
  • 1,5 lžičky prášku fenugreek
  • 1 lžička prášku ashwagandha
  • 1 lžička prášku bhringraj
  • 1 lžička prášku nebo květu ibišku
  • 1 lžička prášku spiruliny
  • 1 lžička prášku zázvoru
  • 1 lžička zeleného čaje

Postup

Na výrobu balzámu budete v prvním kroku potřebovat bylinný olejový macerát. Ten můžete připravit hned několika způsoby a je jen na vás, který se rozhodnete zvolit. Pro tento balzám jsem se rozhodla pro metodu teplé infuze ve vodní lázni, ale pokud vám z jakéhokoliv důvodu tato technika nebude vyhovovat, můžete si zvolit jinou. Všechny techniky přípravy naleznete popsané v předchozím článku o výrobě bylinných olejových macerátů.

Pokud se i vy rozhodnete postupovat stejným způsobem, smíchejte všechny bylinky a bylinné prášky ve sklenici a následně je zalijte tekutými oleji tak, aby byly celé ponořené. Másla v tuto chvíli ještě nechte stranou. Připravte si vodní lázeň tak, že do hrnce napustíte vodu a na dno vyskládáte víčka od sklenic. Sklenici se směsí bylin a olejů vložte do hrnce s vodou a začněte zahřívat na nejmírnějším plameni. Teplota vodní lázně by neměla přesahovat 60°C, vyšší teplota totiž může způsobit degradaci oleje. Vodní lázeň za občasného promíchání olejové směsi takto udržujte minimálně 30 minut, v ideálním případě 3-4 hodiny, dokud olej nezíská tmavší barvu a bylinnou vůni podle které poznáte, že je hotový. Sklenici vyjměte z vodní lázně a nechte chvíli vychladnout. Po odstání bylinky sceďte přes látku nebo punčochu, abyste získali samotný olej.

Do vodní lázně nyní vložte misku s připravenými másly a jemně zahřívejte dokud se neroztaví. Poté nádobu s másly vyjměte z lázně, přilijte k nim hotový olejový macerát a směs promíchejte, aby se tuky sjednotily. Nechte chvíli vychladnout a přemístěte mísu do lednice, kde jí ponechte minimálně 2-3 hodiny, aby másla opět ztuhla. Po uplynutí doby směs vyjměte z lednice a prošlehejte ručním mixérem tak, aby vám z tuhých tuků vznikla nadýchaná krémová konzistence. V tuto chvíli můžete do balzámu přidat vitamín E (cca 1% z celkové hmotnosti), abyste prodloužili jeho trvanlivost a pár kapek esenciálního oleje. Obojí je zcela volitelné. Následně směs znovu vyšlehejte, aby se olej a vitamín E dobře zapracoval. Hotový balzám přendejte do suché a čisté nádoby, ve které ho budete skladovat. Ideálně zvolte nádobu z černého plastu nebo tmavého skla. Balzám skladujte na suchém místě mimo přímé zdroje tepla.

Použití

Ajurvédský balzám můžete používat hned na několik různých způsobů. Jedním z nich je pre-poo, nebo-li přídavná péče před mytím vlasů. Balzám nanášejte vždy na čisté vlasy. Před použitím ho jemně promněte v dlaních, velmi rychle a snadno se díky tomu rozpustí. Vlasy zakryjte čepicí a nechte působit po dobu 30-60 minut. Pokud máte poškozené vlasy, můžete balzám nechat působit i přes noc. Následně olej vymyjte teplou vodou a šampónem a pokračujte vaší běžnou rutinou.

Vlasový balzám můžete použít i jako masku po umytí šampónem nebo jako stylingový produkt, zejména na silné a nepoddajné vlasy a na vlasy typu afro. Jemné a nízkoporézní vlasy může ale použití balzámu tímto způsobem spíše zatěžovat. Na použití formou leave-inu je lepší volit menší množství zhruba o velikosti hrášku, které nanášíte do mokrých vlasů. Následně můžete aplikovat další stylingové produkty a vyfoukat vlasy difuzérem nebo nechat uschnout volně, jak jste zvyklí.

Pokud jsou vaše vlasy vysokoporézní, husté, hrubé nebo jsou poškozené, suché, snadno se lámou a trpíte na roztřepené konečky, pak pro vás může být vlasový balzám to pravé. Můžete ho používat dle potřeby, ale není vhodné ho používat denně, aby vám nezpůsoboval build-up. 

Přidejte se do naší skupiny na Facebooku

Nejnovější články na blogu